Professor Dr. ABC

Welche Sprache sprichst du? Hvilket sprog taler du?

Bitte melden Sie sich dänisch Ihren Daten an:

Her kommer nyhederne

Livet som sprogforsker er virkelig spændende. Dagens nyhed finder I altid her. Til at læse, undre sig og tænke ’hvis bare jeg ville have været med’. OBS: Klik ofte her på siden for at holde dig opdateret.

 

 

 

 

26.06.23 Spændende sang-rejse

Professoren var på ekspedition i Flensburg. Endelig igen en spændende ekspedition til ADS Kindertagesstätte Süderlücke i Flensburg.
Sammen med børnene fra Børnehuset Kollund i Danmark har vi ledt efter sange, som kan synges på dansk og på tysk. Vi fandt ud af, at der findes rigtig maaange sange. Dem har vi alle sunget og havde det meget sjovt. Mit sanghæfte er nu fyldt med mange sange J.

26.9.18 En ekspedition for voksne uden børn!

Det var spændende, men også meget mærkeligt. Jeg var inviteret til en vigtig konference. Det drejede sig som at synge med børn på forskellige sprog. Det elsker jeg jo, det ved I godt. Flere end 100 voksne (uden børn!!!) har sunget og klappet sig selv på maven. De hoppede også rundt og gjorde mange andre ting. Jeg har lært mange nye sange på dansk og tysk. Måske synger vi dem på vores næste ekspedition. 

30.6.18 Jubilæums ekspedition til den danske børnehave Oksevejens Børnehave

Mange små sprogforskere og en børnehave der havde 70 års jubilæum. Denne børnehave var jeg allerede bekendt med, børnene har en gang hjulpet mig med en stor bogstav-ekspedition. Der skulle jeg hen. Vi har søgt efter mange danske og tyske bogstaver og vi har fundet dem. Og vi har festet. En dejlig fest. 

20.02.18 Venskab på tværs af grænsen – Nydam Børnehus

En spændende ekspedition til Nydam Børnehus i Vester Sottrup, Sønderborg sammen med børn fra Städt. ADS-Kindergarten Jarplund. Vi fandt ud af, hvordan børn kan have venner på tværs af grænsen. Gennem indlæring af nabosproget i form af sange, rim og lege... en dejlig formiddag.

 

06.02.18 Fastelavnsekspedition til jupiter! ADS Kindergarten Jupiterweg

Det var en fastelavnsekspedition, hvor jeg var den eneste, der var klædt ud. Børnene fra Børnehuset Alssund og ADS Kindergarten Jupiterweg ville i første omgang finde ud af forskellene mellem tysk fastelavn og dansk fastelavn. Vi har lært en masse og har fundet mange forslag til at blande traditionerne. 

9.11.17 Dokumentarfilm omkring emnet „hygge“, eller hvad ville børn sige til emnet?... ADS Kindergarten Süderlücke

Jeg skulle forklare et ord til fjernsynet…Jeg troede, det drejede sig om en myg, men det var ordet ”hygge”. Har I hørt noget om ”hygge” før? Det kommer jo fra Danmark…Jeg var så heldig, at børnene fra børnehaven ADS Süderlücke kunne hjælpe mig. De tyske børn kunne nemlig tale dansk og vidste, hvad der er rigtig hyggeligt…Det kommer i fjernsynet. 

01.08.17 - Fire dages ørken-eventyr sammen med det dansk-tyske sommerbibliotek

Puha! En ekspedition langt væk- men det har været det hele værd! Fire dage på den store strand på Rømø. Sammen med mange børn og det dansk-tyske sommerbibliotek har jeg fundet ud af, hvad typiske sommerord hedder på tysk. Som belønning fik børnene fine præmier. Og jeg fik stort bifald. En vellykket sommer ekspedition.

11., 18., 25. juli og den 1. august 2017: Fest i anledning af den første dansk-tyske sommer bibliotek i Lakolk på Rømø

Det bliver spændende! Den 11., 18., 25. juli og den 1. august vil jeg være 4 dage i en ørken. Nærmere sagt - det ser ud som en ørken. På stranden på Rømø er der så meget sand, at man næsten ikke kan tro det. Men endnu bedre er, at der også er den dansk-tyske sommer bibliotek direkte ved stranden i Lakolk.

Her finder man yndlingsbogstaver og – ord på tysk og på dansk og mange gåder. I kan også vinde noget. I er alle hjertelig inviteret at være med. Tag jeres forældre med og kom på øen. Jeg glæder mig til at se jer. 

3.04.17 - 40 børn fra både Danmark og Tyskland på jagt efter børnesange

En meget spændende ekspedition. I ADS børnehaven Süderlücke i Flensburg. Sammen med børnehaven fra Kollund „Kollund børnehus“ har vi ledt efter børnesange, som vi kunne synge på tysk og på dansk. Vi var 40 sprogforskere. Vi har fundet så mange sange, at jeg har efterladt min store tomme forskerbog. Her skriver nu alle børn deres sange ind. En stor skat! 

18.03.17 - Afslutning på læsefestivalen, der varede 14 dage, på A.P. Møller-Skolen i Schleswig

En hel bog fyldt med yndlingsbogstaver. Det er resultatet af en fantastisk forskerrejse til en masse læsebegejstrede fra det danske mindretal. Læsning i sig selv blev fejret med et stort arrangement. Og jeg var med. Da jeg stod på scenen og præsenterede min yndlingsbog var alle musestille et helt minut- tro mig! Se videoen.

https://www.facebook.com/725763624253763/videos/759905897506202/

 

14.03.17 - Læsefestival på Jens Jessen Skolen i Flensborg

At læse er sjovt. Det fandt jeg ud af med 60 elever fra første til tredje klasse på Jens Jessen Skolen. På en stor flot scene har børnene hjulpet mig med at udforske læseuniverset. Vi kunne læse med lukkede øjne (blindskrift), ved at stå på hænderne og meget mere. En sjov ekspedition!

13.03.17 - Prof. Dr. ABC i avisen med kloge ord

Helt uden ekspedition i avisen…kun fordi jeg har sagt, at det er bedre at le end at være bange, og at det så er sjovt at lære noget…sådan er det jo.

08.03.17 - Bogstavsekspedition omkring bogstaverne „Æ, Ø, Å ” på Dansk Centralbibliotek i Flensburg

Det var spændende. Sammen med 25 førskolebørn fra projektet ”XYZKunststabenwelten” har jeg udforsket det danske bibliotek i Flensburg. Vi fandt mange bogstaver- især danske! De tyske børn kendte dem ikke og jeg kunne ikke huske dem. Men børnene kunne synge børnesange på helt andre sprog. En pige kunne synge hendes yndlingssang ”Mester Jakob” på tyrkisk. Det stod også i avisen – se her...  http://www.shz.de/lokales/flensburger-tageblatt/prof-dr-abc-lehrt-die-kinder-das-a-o-a-id16313361.html

 

11.,19. og 26.7.2016 - Lakolk på Rømø til åbningen af det første dansk-tyske sommerbibliotekk

Jeg siger jer bare, det var spændende! Tre dage i ørkenen. Ja, det vil sige, det lignede en ørken. Jeg var på den store strand på Rømø på tre forskellige dage. Jeg kunne ikke se stranden for bare sand. Så meget sand har jeg aldrig set før.

Heldigvis fandt jeg også bogstaver og ord på dansk og tysk på det første dansk-tyske sommerbibliotek, som blev åbnet på øen. Der var også en ordquiz, som mange børn og voksne deltog i. De hjalp mig med at besvare de svære spørgsmål. Tre dejlige ekspeditionsdage!

25. - 27.8.2016 - Det vigtigste kulturmøde i Nykøbing Mors

Jeg har sjældent set så mange politikere, kunstnere, børn og normale mennesker som mig selv. På denne ekspedition var jeg inviteret som repræsentant for flersprogethed. Så jeg spurgte menneskene der, hvor mange sprog de taler. Sågar vigtige kulturfolk og politikere på scenen! Det var spændende. Men alt i alt kunne de ikke nok. Det må jeg gøre noget ved. Så måske rejser jeg derop igen til næste år...